суботу, 7 січня 2023 р.

Різдвяні цікавинки


 Святкування Різдва -одна з найсвятіших і найдорожчих  традицій для кожної родини, яка передається з покоління в покоління. 

В цьому році різдвяні свята сповнені  смутку, але разом з тим вони вселяють віру та надію на перемогу добра над злом, сподівання на краще і мирне майбутнє. Хай ці світлі свята наповнять серця та оселі всіх українців теплом і радістю, миром і добротою.

Пропонуємо вашій увазі бліц інформацію "Різдвяні цікавинки".


1.Прикрашання ялинки насправді не символ Нового року, а Різдва. Вічнозелена  рослина з давніх часів уособлювала вічне життя та відродження. А у християнській  релігії її називали  деревом Ісуса. А зірка на верхівці не просто для краси, це символ Віфлеємської зірки.

2. Ялинкова куля - насправді стилізоване райське яблуко. Раніше ялинки прикрашали саме цим фруктом по аналогії з райським деревом. Потім до яблук почали додавати пряники та печиво. Гілки не витримували такої ваги, тож замість яблук вигадали скляні прикраси. Перша  скляна ялинкова куля з'явилася в Саксонії у ХVI ст.

3. Три східні царя (волхви) Валтасар, Гаспар і Мельхіор, які прийшли до Ісуса,  були вченими-астрономами. Вони принесли малому Месії золото, ладан і смирну. Золото підносили царям.  Ладан - коштовну ароматичну смолу особлтвого дерева у давні часи підносили в знак благоговіння. Смирною, цінним  благовонним маслом, у той час змащували поиерлих. Тож волхви принесли Христу золото,як Царю, ладан як Богу, смирну  як людині. Ці дари збереглися  й до сьогодні на святій горі Афон в монастирі святого Павла.

4. Точна дата народження Ісуса Христа в Біблії не згадується. Науковці  досі не з'ясували, яка дата достовірна, і навряд чи дізнаються.

5. Різдво на Русі почали святкувати в Х ст. Його традиції змішали з язичницьким святом повернення сонця, або початком сільськогосподарського року. У деяких місцях використовувалася доріздвяна назва свята - Коляда.

6. Саме в ніч перед Різдвом, за народним повір'ям, панують дві сили: добра та зла. Одна зазивала колядувати й славити народження Христа, а інша збирала на шабаш відьом. Ворожіння на Різдво по праву вважаються найбільш правдивими і своїм корінням сягають часів язичницької  Русі.

7. До Різдва віруючі мають витримати 40 днів посту. За суворими правилами останній день найбільш  жорсткий - 6 січня людям рекомендовано не вживати ні води, ні їжі до першої зорі - символу зірки Віфлеємської.

8.За традицією на Святвечір мало бути 12 пісних страв  кутя, вар, горох, капусняк, рибні страви, голубці, борщ , вареники, млинці, каша, пиріжки, гриби. Після вечері, яка тривала 3-4 години, кутю  та деякі інші страви не прибирали зі столу, а залишали для духів, які будуть сідати за Святу вечерю вдруге. Для них також ставили склянку води та чистий рушник.

9.У різних регіонах колядування проводилося по різному: на Покутті, як і у нас, колядували ще напередодні Різдва, на Лівобережжі  - першого дня, а на Поділлі - другого дня свят.

10.Особливістю Різдва є вертеп (бетлегем), який носять колядники, візуальне нагадування про народження Ісуса у бідній стаєнці.

11.. Святкові ватаги, залежно від регіону, різнилися своїм кількісним складом і обрядовими персонажами. Обходячи оселі, колядники піснями і відтворенням побутових сценок, поздоровляли господарів та їхніх дітей, бажаючи всім  щастя  й здоров'я на многії літа. 



Немає коментарів:

Дописати коментар