пʼятницю, 10 березня 2023 р.

10 березня - День Державного Гімну України

 Сьогодні, 10 березня, у нашій країні відзначають свято - День Державного Гімну України, затверджене Кабміном у 2021 році. 

Державний Гімн України - акорди душі українського народу, який бореться за свою незалежність, волю, майбутнє української нації. Сьогодні він звучить на офіційних заходах і церемоніях, на спортивних змаганнях,  в бомбосховищах, під час обстрілів, на передовій, під час атак.





Пропонуємо вашій увазі історію та цікаві факти затвердження Державного Гімну України

-у вересні 1862 р.  у київській квартирі, де мешкав уродженець Борисполя 23- річний випускник юридичного факультету Петербургського  університету  Павло Чубинський, відбулося зібрання просвітницької організації " Громада". Під час розмови Павло вийшов у сусідню кімнату. За кілька хвилин повернувся з аркушем паперу, на якому був написаний вірш " Ще не вмерла Україна".Уперше цей вірш опублікували у 1862 році у львівському журналі "Мета".

Знаний галицький композитор того часу, один з основоположників композиторської школи, священик Михайло Вербицький написав до нього музику.

- Твір "Ще не вмерла Україна" вперше прозвучав у польському місті Перемишль в 1865 році на концерті присвяченому Дню пам'яті Тараса Шевченка.

-Оригінал тексту та музики гімну, які написані рукою авторів сьогодні зберігаються в Науковій бібліотеці ім. В. Стефаника у Львові.

-Пісня " Ще не вмерла Україна" була національним гімном за часів УНР та ЗУНР.

- У Радянському Союзі пісню не ухвалили гімном УРСР, бо текст суперечив комуністичній ідеології. За "шкідливий вплив на розум простолюду" Чубинський був висланий на 7 років до Архангельсьської губернії

- 15 січня 1992 року - Верховна Рада України затвердила музичну редакцію Державного Гімну.

-6 березня 2003 року - парламент України ухвалив закон " Про Державний Гімн України" зі словами першого куплету і приспіву пісні Павла Чубинського " Ще не вмерла Україна". 

Тоді виправили рядок " Ще не вмерла Україна" на "Ще не вмерла України"

Патріотична пісня, написана понад 150 років тому, стала втіленням споконвічного прагнення українців до свободи, поєднала крізь віки всіх борців за незалежність і стала справжнім символом нинішньої України. 


Немає коментарів:

Дописати коментар