неділя, 16 червня 2024 р.

Володимир Ладижець - дітям


            17 червня минає 100 років з дня народження Володимира Ладижця -   українського поета та прозаїка. До вашої уваги огляд творчості письменника " Володимир Ладижець  - дітям.


Народився в селі Харківці на Хмельниччині в селянській родині. В цьому краї пройшли його дитячі та юнацькі роки.

Подальша доля Володимира Ладижця пов'язана з Карпатським краєм.Тут, у мальовничому місті над Ужем, протягом багатьох років він працював головним редактором Закарпатського обласного книжково - газетного видавництва, був відповідальним секретарем Закарпатської організації Спілки письменників України.

Перша книжка дитячих віршів " Сопілка" була надрукована в 1957 році. Відтоді окремими виданнями вийшло багато книжок для юних читачів: "Казки", " Я живу на Закарпатті", " Герої нашого дволру", " Ой трударі - дударі", "Ми малята - веселята", "Я малий собі гуцулик" та багато інших. Розповідь про життя та творчість письменника, низка його віршів для дітей та оповідання  "Вузлик" включено  до посібника " Верховиночка" для загальноосвітніх шкіл за програмою " Література рідного краю".

В. Ладижець став одним з провідних письменників,  які  творили для дітей та юнацтва, першим на Закарпатті лауреатом премії ім, Л. Українки за збірки дитячої поезії " Ластівка з Карпат", "Орлиний дім". Його вірші , казки , оповідання і пісні включено до посібників та підручників для навчальних закладів України. Твори В, Ладижця є  частиною золотого фонду  української  літератури. Помер Володимир Ладижець 22 листопада 1991 р., похований на пагорбі Слави цвинтаря Кальварія в Ужгороді.

У нашій бібліотеці є дві книжечки В. Ладижця "Ластівки з Карпат" та " Ой болить у мене зуб".


Немає коментарів:

Дописати коментар