четвер, 28 вересня 2023 р.

Учитель добра і краси

 Сьогодні виповнюється 105 років з дня народження Василя Олександровича Сухомлинського - великого педагога і мудрого вчителя. Він не лише навчав , а й прищеплював кожній дитині найкращі людські якості, виховував доброту, чуйність, людяність, патріотизм, любов до батьків, до людей і до рідної землі.

 Бібліотека презентує літературний портрет Василя Сухомлинського " Учитель добра і краси".



 Народився Василь  Сухомлинський 28 вересня 1918 р. в селі Василівка Онуфріївського району, Кіровоградської області у незаможній сім'ї. До революції батько Олександр Омелянович Сухомлинський працював за наймом як тесляр і столяр у поміщиків та окремих селянських господарствах. 

Мати - Оксана Юдіна, працювала в колгоспі. В їхній сім'ї, крім Василя, було ще троє дітей - Іван, Сергій та Меланія. Всі вони стали вчителями. 
Закінчивши навчання в семирічній школі, де був одним з найкращих учнів, улітку 1934 р. вступив до Кременчуцького педагогічного інституту і став студентом факультету мови і літератури, але через хворобу у 1935 р. припинив навчання у ВУЗІ і сімнадцятирічним юнаком розпочав свою педагогічну роботу. 
 Протягом 1935-1938 рр. він викладає українську мову і літературу у школі. Потім продовжує навчання у Полтавському педагогічному інституті (заочно). 
У 1941 р. був призваний до лав Радянської Армії. 
У 1942 р. був тяжко поранений. У 1942-1944 рр. працює директором середньої школи і вчителем російської мови і літератури. 
 Навесні 1944 р. разом з дружиною переїжджає  на свою Батьківщину, в Онуфріївський район. Працює чотири роки завідувачем районного відділу освіти. 
        А в 1948 р. за власним проханням стає директором Павлиської середньої школи. Цією школою він керував до кінця свого життя. 23 роки життя в Павлиші стали найпліднішими. 
На найвищий щабель своєї творчості В. О. Сухомлинський піднявся в 60-і роки. Саме в ці роки він написав свої найкращі книжки, статті, художні твори для дітей. 
          Не раз був нагороджений орденами і медалями за свою плідну працю. 
2 вересня 1970 р. перестало битися серце В. О. Сухомлинського.  Він прожив 52 роки. Але фізична смерть не поклала край життю його творчості.


 Творчість В. Сухомлинського сповнена любов'ю до природи, до рідного краю, до людей. Вирісши серед прекрасної природи, він з раннього дитинства навчався бачити і відчувати прекрасне, а згодом все це передав у творчості.

Героями творчості В. Сухомлинського  найчастіше є діти. Його твори заставляють замислитись над багатьма питаннями, вчать реагувати на вчинки героїв. Багато  творів великого вчителя були написані в процесі безпосереднього спілкування з дітьми, під час екскурсій, прогулянок , бесід.

Мабуть,  саме тому більшість його творів на морально- етичні теми, якими він спонукає нас до самостійних роздумів, оцінок, висновків. Вони були необхідні для того, щоб краще пояснити дітям події, явища , які вони спостерігали, викликати інтерес до них або змусити замислитись над вчинками, поведінкою.

В своїх оповіданнях про природу В. О. Сухомлинський закликає нас не тільки уважно придивитись до навколишньої дійсності, милуватися красою природи, а й вчить розуміти взаємозв'язки і взаємозалежність в природі, заохочує пізнати життя тварин, рослин, птахів, бережно ставитись до природи. Творчість Сухомлинського різноманітна. Він писав про природу, про стосунки між людьми, закликав берегти рідну природу, бути добрим. не байдужим до чужого горя.

Творча спадщина В.Сухомлинського понад 40 книг, 600 статей, більше 1500 казок, оповідань, замальовок з життя дітей.

Твори письменника видані 53-а мовами світу, загальним тиражем 15 мільйонів примірників.

У нашій бібліотеці є чудова збірочка казок, притч та оповідань В. Сухомлинського " Вогнегривий коник". Спадщина великого педагога безсмертна. Багато поколінь по його казках виховували своїх дітей бути людяними і мудрими. Читайте , слухайте його казки та оповідання і пам'ятайте про людину, яка все своє життя присвятила дітям.


Немає коментарів:

Дописати коментар