вівторок, 4 жовтня 2022 р.

Світ тварин в художніх творах


4 жовтня у світі відзначають Всесвітній день захисту тварин. Сьогодні, дуже часто ми стикаємося з дитячою байдужістю, агресією, навіть з жорстокістю не тільки у стосунках між собою, а й по відношенню до тварин. День захисту тварин - це привід нагадати всім людям про їхню відповідальність, підвищити свідомість суспільства щодо необхідності захисту тварин. Пропонуємо до вашої уваги художні  твори, персонажами яких є брати наші менші.






                                                   

Пропоновані книги розраховані на сімейне читання, 
разом з дітьми їх можуть читати і дорослі. 
Читаючи ці твори, ви переконаєтесь, що тварини, як і ми, люди, здатні відчувати, радіти і сумувати, та бути вдячними за добре ставлення до себе.  

Вірне серце звіра: Оповідання про тварин.-.К.:  Інтерпрес ЛТД, 2004.-.303 с.

До збірника увійшли оповідання про різних тварин, написані письменниками, які живуть у різних країнах.Оповідання побудовані на  реальних подіях, до того ж письменники тонко відчувають психоллогію звірів, добре знаються на їхніх характерах та звичках.Перед читачами відкриються незвідані таємниці звіриної душі, її закони, її загадки.


Даррелл Д. Моя сімя та інші звірі. Повість - К.: Веселка,1989.-205с.

Повість відомого англійського вченого-натураліста про його дитячі роки, які він провів на острові Корфу. В книзі бринить тривога за долю тварин і лунає заклик на їх захист.

Степаненко В. І. Замарайко: Повісті: - К.: Веселка,1991.-366с.

Дві повісті цієї книги об'єднує авторська думка:землю треба берегти. В них розповідається про життя дітей оленярів та мисливців, які знаходять спільну мову з нашими меншими братами- звірами.


Зальтен Ф. Бембі: Лісова казка.  - К.:  А, С.К., 2006.- 80с.

Це зворушлива і правдива історія оленяти Бембі, яка проникає в серце кожного читача, і дорослого, і дитини. Автор вгадує і відкриває перед читачем саму сутність природи, вчить бережливо ставитися до неї. 

,

Чеповецький Ю. Веселі пригоди Мицика і Кицика.- Х.: ВД "Школа", 2017.-160с.
Веселі історії про пригоди маленького кошенятка Мицика і його вірного товариша - кота Кицика-навчать маленького читача дивитися на все з оптимізмом та знаходити вихід із будь-яких ситуацій. Особливістю книжки є подані після кожного оповідання вірші, завдання на 
кмітливість, схеми саморобок, рецепти, фокуси та інші цікавинки.


                                             

  Кнутсон Е. Пригоди Пелле Безхвостого.: Повість-казка.: - К. Юніверс, 2005. - 96с.
Казкова повість відомого шведського  письменника розповідає про надзвичайно цікаві пригоди улюбленця шведських дітей - кота Пелле Безхвостого. Спогади про безхвосте кошеня збудили письменникову уяву і про цього химерного героя вийшло одинадцять книг. Це перша книжка перекладена Галиною Кирпа. Вона впевнена, що наші діти полюблять Пелле Безхвостого так само, як любив його цей дивовижний Еста Кнутсон.


Робертс Ч. Рижий лис.: Повесть: - М. Дет. лит., 1991. - 222с.
Видатний  канадський  письменник  і  натураліст Чарлз Робертс отримав світове визнання завдяки своїм оповіданням із життя природи. Життя тварин у книгах автора тісно переплітається з життям природи в цілому. В цій книзі читач познайомиться не тільки з повадками та особливостям лисичого племені, а  і зустрінеться з цілим світом жителів канадських лісів.


Всі ці книги є в нашій бібліотеці і ви можете їх вибрати для читання. 

Немає коментарів:

Дописати коментар