понеділок, 23 травня 2022 р.

Співець історії рідного краю

 


20 травня минуло 100-років з дня народження Івана Чендея - українського письменника, кіносценариста, лауреата Шевченківської премії.









Народився майбутній поет в с. Дубове на Тячівщині. Закінчив  Хустську  реальну державну гімназію,  філософський  факультет Ужгородського державного університету та Вищі  літературні курси при літературному інституті ім. М. Горького. З дитинства захоплювався закарпатським фольклором, казками, легендами, коломийками, які чув від матері. У літературу він увійшов 1938 року саме публікацією двох добірок коломийок з рідного села. В його творах -історія рідного краю.

В центрі уваги письменника - духовні та моральні цінності людини.

Сильними і благородними зображує письменник своїх земляків, які приваблюють своєю моральною чистотою, красою духовного світу. Разом з тим, правдою сучасності  він засуджує скупість, моральну ницість окремих верств суспільства. Автор порушує також питання долі людини на землі, необхідність щоденного спілкування з природою.  Історія і сучасність переплелись в його творах.

З нагоди ювілею письменника в бібліотеці оформлено книжкову виставку "Художній світ Івана Чендея" та проведено літературну годину "Співець історії рідного краю". Присутні мали змогу послухати  розповідь  про життя та творчий шлях письменника, ознайомитися з його творами.





Немає коментарів:

Дописати коментар