неділю, 1 травня 2022 р.

Новинки краєзнавчої літератури


 Кожна нова книга в бібліотеці - це подія, це завжди приємний сюрприз.Нова книга приваблює, заінтриговує незнайомим змістом. Скільки невідомого, цікавого приховує вона під своєю обкладинкою. А ще,тим більше, якщо це книга краєзнавчого характеру. Адже кожна людина намагається якнайбільше дізнатися про свій рідний край, відкрити для себе нові сторінки краю, де вона народилася і живе.

Нещодавно, наша сільська бібліотека поповнилася новими краєзнавчими виданнями.
Пропонуємо вам познайомитися з цими новинками. 


Д. Дуличенко: Письменность и литературные языки Карпатской Руси (XV-XX вв.) Вступительная статья, тексты, комментарии. Издательство В. Падяка, Ужгород 2008, 908 с.

В книзі у вигляді нарисів і зразків текстів вперше представлена півтисячолітня  історія писемності і літературних мов Карпатської Русі. Текст взято із першоджерел і розподілено по дев'яти епохам, а всередині них - за жанрово- стилістичними ознаками. Книга має не тільки наукове, але й культурологічне значення особливо для карпаторусинського культурно- мовного руху, яке відродилося в 90-і роки ХХ ст.







 Зоря Шевченка над Карпатами: збірник, поезія / Упоряд. і передм. Василь Петрович Густі ; упоряд. Олександра Степанівна Ігнатович. – Ужгород : TIMPANI, 2021. – 207 с. : іл.


Збірник «Зоря Шевченка над Карпатами», ініційований учасниками Міжнародних літературних фестивалів «карпатська ватра», що відбулися на Закарпатті, склали твори українських поетів Карпатського регіону попередніх поколінь і тих, які тепер живуть у Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській, Чернівецькій областях України, у прикордонних регіонах Словаччини, Польщі, Угорщини, Румунії. На цій землі слово Шевченка прийшло тяжкими дорогами, щоб прорости у душах людей вірою, надією, любов'ю.







Ільницький В. І. Публіцистика українського фронтиру : аналіт. ст., нариси, інтерв'ю, репортажі / Василь Іванович Ільницький ; передм. Сергій Федака ; худож. оформл. М. М. Дем'ян. – Ужгород : TIMPANI, 2021. – 631с.

Публіцистичну збірку заслуженого журналіста України Василя
Ільницького складають аналітичні статті, нариси, інтерв'ю та репортажі громадсько-політичної, транскордонної, історико-краєзнавчої, духовної та культурно-мистецької тематики,  написані ним для всеукраїнського часопису "День" та закарпатського тижневика " Срібна Земля ФЕСТ" упродовж 2005 -2020 років, і є своєрідним  суспільним зрізом багатогранного життя громади Закарпаття у ХХI столітті.







Козак І. Ю. Передзвін: Драматичні твори._ Ужгород: Видавництво "КП "Ужгородська міська друкарня", 2021.- 480с.

У колі сучасних письменників Закарпаття голос Івана Козака звучить неповторно. Він автор багатьох різножанрових творів, у тому числі п'єс.
До книги увійшли драматичні твори автора. Героїв не довелося вигадувати, вони жили, а частина з них і досі живе на Турянщині.






Малик Г. Мандри і подвиги. Вибране._ К . ; Знання. 2021. - 336с.
У виданні представлено творчий доробок відомої дитячої письменниці Галини Малик у різних жанрах для всіх вікових категорій читачів - і для тих, хто вперше відкриває для себе магію художнього слова, і для тих, хто шукає чарівних пригод, і для тих, хто замислюється над найболючішими проблемами сучасності.


Малишка,Василь

Інтимний сад [Текст]: Книга віршів / Малишка,Василь.. — Ужгород: Видавництво О.Гаркуші, 2021 . — 60 с.

 Василь Малишка - напрочуд цілісний, природний, а водночас і несподіваний, вибуховий автор. Тому нові тво ри цього автора чекаєш з особливою цікавістю. Нові вірші Василя-чергове тому свідчення. "Інтимний сад" є за тематикою та різноманітністю художнього вираження дороб ком зрілого автора, який, тим не менше, не втрачає певної самоіронії та зв'язку з дитинством. Ця книжка зацікавить широку аудиторію любителів поезії.




Фатула Ю М. " Я ще гадав газдувати, але мушу воювати..." Бойовий шлях 66-го Унгварського піхотного полку австро- угорської армії. 1914 -1018. - Ужгород: ТДВ " Патент", 2021. -368 с.

Військово- історичне дослідження, в якому описаний бойовий шлях у Першій світовій війні 66-го Унгварського піхотного полку австро-уорської армії, до якого мобілізували солдатів різних національностей з території нинішніх Словаччини, Угорщини та Закарпатської області України. Книга призначена для істориків, краєзнавців, військових, для всіх, кому не байдужа історія рідного краю, кому важливий і дорогий свій родовід.






Ходанич П. М. Втеча, або Тиха моя Вітчизна. Роман, оповідання. - Ужгород: Карпати, 2021. - 288с.

Нова книга вміщує роман та два оповідання про криваві події на Донбасі, про крихкість миру. Роман побудований на міфах, на фейках, які зараз поширені в Росії, які викривляють події і людські душі. Біле і чорне  -  така символічна палітурка роману, що відображає вічну боротьбу темряви і світла. Це твори про формування української самосвідомості, прозріння людини. Книга  вийшла у світ до 70-річчя автора за сприяння управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Закарпатської обласної державної адміністрації у рамках програми підтримки видань закарпатських авторів.



Художники Закарпаття. - Ужгород: Карпати, 2021. - 216с.

Альбом представляє широкому загалу шанувальників образотворчого мистецтва творчий доробок усіх тих художників Закарпаття, які упродовж 75 літ народжували, утверджували і гідно представляли Україні і світові нетлінні традиції, глибинні джерела духовних скарбниць Срібної Землі, об'єднані життєстверджуючим  прагненням бути гідними представниками талановитого народу.

Немає коментарів:

Дописати коментар