вівторок, 15 березня 2022 р.

Карпатська Україна: свобода, здобута кров'ю

 83 роки тому відбулася визначна подія в історії України, про яку повинні пам'ятати всі. 

15 березня 1939 року було проголошено незалежну Карпатську Україну, про яку заговорив весь світ. Цей невеличкий острівець свободи та української державності, нехай лиш на короткий період, став символом нашої теперішньої України. Бурхливі хвилі Тиси до сьогоднішнього дня шепочуть тужливу пісню, наче усім розказують про ті страшні події, які відбулися на Красному полі, коли січові стрільці, падаючи розстріляні у її течію, з гордістю промовляли "Слава Україні !" А нащадки з покоління в покоління передавали дітям " Героям слава!"

Пропонуємо до вашої уваги бібліографічний огляд літератури "Карпатська Україна: свобода, здобута кров'ю".



Вегеш М., Тотар М. Вершина духу - Ужгород: Карпати, 2018 -  320 с.

В історичному нарисі, який вийшов у світ з нагоди 80-річчя проголошення незалежності Карпатської України, пропонується огляд передумов незалежності Карпатської України, перебіг подій на цьому шляху. У виданні в хронологічному порядку прослідковується послідовна закономірність державотворчих змагань українців Закарпаття упродовж міжвоєнного  періоду у ХХ століття.





 Вегеш М. М. та ін. Вони боронили Карпатську Україну: Нариси історії національно-визвольної боротьби закарпатських українців.  - Ужгород: Карпати, 2002- 709 с.

Це комплексне наукове дослідження, в якому об'єктивно висвітлюється міжнародне становище Карпатської України напередодні Другої світової війни, її соціально- економічний, політичний, культурний та державно-правовий розвиток.Значна увага відводиться яскравим постатям, насамперед Президенту Карпатської України Августину Волошину, публікуються списки загиблих та живих захисників краю.




Красне поле: Про Карпатську Україну:  Патент, 1999 -Ч.1-320с.

Книжка містить кращі твори, а також уривки з них, які надійшли на конкурс "Карпатська Січ" з нагоди проведення в Хусті з'їзду Світового Братства. Подаються також безцінні матеріали про борців за волю Карпатської України, спогади очевидців тих подій на Красному полі.




Вегеш М. М. та ін. Карпатська Україна в контексті державотворення. Навчальний посібник. - Ужгород, 2003 -256с.

У посібнику системно висвітлюються взаємопов'язані проблеми розвитку Карпатської України в контексті українського державотворення. Посібник стане в пригоді кожному, хто цікавиться славетними і трагічними сторінками національно-визвольної боротьби закарпатських українців ХХ століття.






Заповіт Срібної Землі. Карпатська Україна в боротьбі за незалежність. - Львів: Світ, 2001.- 192 с.

Збірник вперше був виданий у 1939 році у Відні і з того часу не перевидавався.Тут вміщено матеріали, присвячені боротьбі закарпатських українців за проголошення  та утвердження Української Карпатської держави. Написані по гарячих слідах подій їх безпосередніми учасниками, ці розповіді досі не втратили актуальності і спиймаються як живий пам'ятник лицарям Карпатської Січі, що без вагання виконали свій патрііотичний обов'язок і врятували честь великої нації.






Попович П. П. За волю і воззєднання: Статті, нариси та спогади сучасників про автора. - Ужгород : КП "Ужгородська міська друкарня",- 2007. - 160с.

У 1 розділі цієї книги автор, який пережив драматичні події 1938- 1939  років, у своїх статтях та спогадах розповідає про учасників боїв на Красному Полі. Тоді у двобої з ворогом загинули дванадцятеро семінаристів, четверо з яких були однокласниками Петра Поповича. Автор вважає, що саме ці події стали початком Другої світової війни.







Тернистий шлях до України. Збірник архівних документів і матеріалів - Ужгород:  ВАТ " Видавництво Закарпаття", 2007.-432с.

В збірнику містяться маловідомі і невідомі документи  та матеріали, що відображають події які мали місце на Закарпатті у першій половині 19 ст.





Всіх, кого зацікавили запропоновані видання запрошуємо до читання.



Немає коментарів:

Дописати коментар