неділю, 16 січня 2022 р.

Неповторність поезії А. Качана

 

16 січня  виповнюється  80-років  з  дня  народження  Анатолія Леонтійовича Качана- відомого українського  поета, досвідченого журналіста, сумлінного  редактора та знавця літератури.








Народився Анатолій Леонтійович в селі Гур'ївці на Миколаївщині в родині токаря МТС. Дитячі роки минули в сусідньому селі  Новопетрівському, на березі річки Південний Буг. Після школи працював монтером радіовузла, брав участь у передачах місцевого радіомовлення. На той період припадають і його перші журналістські та літературні спроби. Друкуватися  почав у 1962 році. Вищу освіту здобув на філологічному факультеті  Одеського державного університету ім. Мечникова. 

З 1971 року Анатолій Качан живе у Києві.

 Протягом тривалого часу очолював літературні відділи у дитячих журналах «Піонерія» (тепер «Однокласник»), «Барвінок», «Соняшник», республіканське літературне об’єднання школярів «Первоцвіт», 

 1975 року виходить у світ перша збірка письменника «Джерельце». 1979 року Анатолій Качан вступив до Спілки письменників України.

1988 року Анатолія Качана за роботу з розвитку творчих здібностей юних талантів нагороджено знаком «Відмінник освіти України» та медаллю імені А. С. Макаренка. 
2001 року Анатолію Качану присвоєно звання «Заслужений працівник культури України», 
2002 року його нагороджено медаллю «Будівничий України», а за збірку поезій «До синього моря хмаринка пливе» (2001) йому присуджено літературну премію імені Лесі Українки.
В 1995 – 2003 роках Анатолій Качан працював у Міністерстві інформації України та Комітеті з Національної премії України імені Тараса Шевченка. 
З 2004 року він – голова творчого об’єднання дитячих письменників Київської організації НСПУ. Член редколегії журналу Спілки українських письменників Словаччини «Дукля» (м. Пряшів).
2004 року Анатолію Качану присуджено літературну премію імені Віктора Близнеця «Звук павутинки». 
2006 року за систематизацію і популяризацію творчої спадщини Бориса Нечерди, а також за книгу власних віршів «Чари ворожбита» (2005) Анатолій Качан відзначений літературною премією імені Бориса Нечерди.
 2008 року за підсумками Міжнародного Академічного Рейтингу популярності «Золота Фортуна» нагороджений орденом «За розбудову України» ім. М. Грушевського, а 2009 року йому присуджено літературно-мистецьку премію «Київ» імені Євгена Плужника. 
Анатолій Качан є лауреатом приватної літературно-мистецької премії Володимира Рутківського «Джури» 2014 року. 

А. Качан- автор 17 книжок(загальний тираж 860 тис прим.)

У переліку творчих здобутків письменника – добірки поезій, що увійшли до шкільних підручників і посібників, численні публікації в зарубіжних виданнях, пісні, написані у співавторстві з відомими українськими композиторами, статті та інтерв’ю з проблем дитячої літератури.
У нашій бібліотеці є тільки одна збірочка творів А. Качана "Чари ворожбита". Адресована вона дітям молодшого  шкільного  віку. У цій  книжечці  кожен  може  обрати  собі для читання що захоче.
Шанувальникам  веселого слова автор пропонує знайомство з цією книжкою з розділу "Ліниві вареники", де вміщено безкінечні забавлянки для дітей. Читачам з ліричним складом душі він пропонує поетичні добірки "Світанок року", "Теплий край", " Зимові забави".
 Морських  романтиків  автор відсилає до розділу "Живу я біля моря".
 А найменшим  читачам автор рекомендує  звернутися до останнього розділу книжки  "Скоро я піду до школи". Там ви зможете вибрати собі загадки, скоромовки чи страшилки, пограти зі словами-двійниками чи словами-перевертнями, перевірити своє знання народних прислів'їв та прикмет.
Поезія А. Качана легко читається. Його поетичне слово переповнене музикою, грає земними і морськими барвами.
 М. Вінграновський так писав про поезію Анатолія Качана : "Я люблю поезію Анатолія Качана, бо в ній  - насолода для душі, тихе свято душі, частинка її безсмертя."
Тож запрошуємо до читання  цієї  чудової книжечки, яка і дорослих поведе в чарівну країну власного дитинства.

Немає коментарів:

Дописати коментар